Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Orakei Korako, se sírou ještě nekončíme

Podle našeho názoru je Orakei Korako dosti podceňovanou termální oblastí a svou krásou rozhodně nezaostává za ostatními. Výhodou je jeho relativní odlehlost od klasických cestovatelských tras a tudíž i menší počet návštěvníků. Pokud máte rádi termální zázraky, Orakei Korako nevynechte.

 

Mezi městy Taupo a Rotorua se nachází termální oblast Orakei Korako, známá také jako Ukryté údolí [Hidden Valley]. To že má Orakei Korako méně návštěvníků než ostatní termální oblasti, je způsobeno tím, že leží na odlehlejším místě. Zároveň je ale považováno za jednu z nejlepších termálních oblastí na světě! A musíme upřímně podotknout, že jeho návštěva stojí za tu malou zajíždku.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ONový Zéland, Orakei Korako

Orakei Korako ja maorský název a znamená "místo obdivování" [Place of Adorning]. Orakei Korako bylo osídleno Maory od dávných časů, zdejší termální prameny Maorové využívali k vaření a koupání. V záznamech se píše, že chtěli ušetřit svým ženám práci se sběrem dřeva na oheň k vaření. Původní Maorové Orakei Korako opustili pravděpodobně po výbuchu sopky Tarawera.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ONový Zéland, Orakei Korako - gejzír

I když tři čtvrtiny oblasti Orakei Korako leží pod hladinou jezera Ohakuri, nejlepší čtvrtina se dochovala a opravdu stojí za návštěvu. Přímo do oblasti se dostanete člunem právě po jezeře Ohakuri. Již kolem roku 1900 byla zdejší termální oblast známou turistickou destinací a přes jezero se turisté plavili ve vydlabané kanoi. Tato kanoe byla používána až do 30. let 19. století. Orakei Korako bylo oficiálně otevřeno jako turistická destinace 15. prosince 1937. Dnes už se přes jezero samozřejmě dostanete motorovým člunem. Ke všem atrakcím se dostanete po dřevěných chodnících. Na prohlídku Orakei Korako si vyhraďte alespoň hodinu a půl, je opravdu na co se dívat.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ONový Zéland, Orakei Korako, mapa Afriky

Orakei Korako je známé hlavně kvůli barevným křemenným terasám, gejzírům, jezírkům a jeskyni Ruatapu. Nejnižší terasou v Orakei Korako je jadeitově zelená Emerald Terrace, která je největší svého druhu na Novém Zélandu [po zničení Bílé a Růžové Terasy]. Na Rainbow a Cascade Terraces najdeme pár malých gejzírů, včetně Sapphire Geyser. Golden Fleece Terrace [Maorové ji nazvali Te Kapua, což znamená Mrak] je 5 metrů vysoká a 40 metrů dlouhá a je pokryta bílým sintrem. Nachází se zde několik průduchů, kde čas od času tryskají gejzíry, včetně nejnovějšího Wairiri Geyser. Na vrcholu této terasy se nachází tzv. Artist´s Palette, což je sintrová terasa pokrytá modravými chloridovými jezírky a nepravidelně tryskajícími gejzíry.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ONový Zéland, Orakei Korako - bahenní sopka

V oblasti Orakei Korako je 35 gejzírů. Nejznámější je Diamond Geyser, který tryská horkou vodu nepravidelně a erupce může trvat několik minut a někdy i hodin. Výška gejzíru může dosáhnout až 9 metrů. Gejzíry Kurapai, Ellan Vannin a Benedix Washer nejsou veřejnosti přístupné, protože jsou příliš nebezpečné.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-ONový Zéland, Orakei Korako - terasa Golden Fleece

Jeskyně Ruatapu v Orakei Korako je jedna ze dvou jeskyní na světě, které se nachází v geotermální oblasti. Jeskyně je široká 45 metrů a sestupuje do hloubky 23 metrů. Na dně jeskyně je jezírko s teplou kyselou vodou [chemické složení vody jí dává unikátní schopnost čistit šperky]. Pověra říká, že pokud ponoříte levou ruku do vody a něco si budete přát, do roka se Vám to vyplní. Podle Maorů je jezírko tapu [posvátné] a nesmí se v něm koupat.

Do Orakei Korako se dostanete po silnici SH1 z Taupo směrem na Hamilton. Po 23 kilometrech odbočíte a pojedete dalších 14 kilometrů. Odbočka z Rotoruy je na silnici SH5, pojedete přes Mihi. Vstupné je 34 dolarů a je otevřeno každý den od 8 do 16:30.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy