Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Termální údolí Waimangu, další dotek síry

Další hezkou ukázkou vulkanické činnosti na Novém Zélandu je Waimangu. Podle našeho soudu jsou vulkanické projevy ve Waimangu poněkud příliš roztroušené po celém údolí a procházka je chvílemi celkem nudná. Pokud tedy nepatříte k vyloženým milovníkům síry a geotermálních projevů, Waimangu vynechte. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že Waimangu nestojí za návštěvu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WWaimangu, Jezero Frying Pan

Termální údolí Waimangu je nejmladším geotermálním systémem na světě. Vzniklo teprve v červnu roku 1886 kdy se oblast Rotorua otřásla výbuchem sopky Tarawera. Výbuch sopky Tarawera kompletně zničil přilehlé okolí, a otevřel 17 km dlouhou trhlinu, která roztrhla Mt. Tarawera na dvě poloviny, jezero Rotomahana 20x zvětšilo svou plochu a v údolí Waimangu vzniklo 22 nových kráterů, z nichž 15 nyní leží pod hladinou jezera Rotomahana. Výbuch zároveň zničil několik okolních vesnic [mezi nimi i vesnici Te Wairoa, která je nyní přístupná veřejnosti a je nazývána Pompejemi jižní polokoule]

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Waimangu, geotermální činnost

Během patnácti let po erupci Mt. Tarawera vznikly termální prameny vulkanického údolí Waimangu. V roce 1901 vznikl také gejzír Waimangu, který chrlil bahno, kamení a vulkanický popel až do výšky 200 metrů, což ho také činilo největším gejzírem na světě. Od jeho složení a barvy také vznikl název celého údolí [Waimangu totiž v Maorštině znamená černý]. Gejzír Waimangu však naposledy vychrlil svou černou vodu v listopadu roku 1904. S existencí gejzíru Waimangu také souvisí tragická událost, která se odehrála v listopadu roku 1903. Skupina tří turistů totiž nedbala pokynů svého průvodce o zachování bezpečné vzdálenosti od gejzíru. Nastala nečekaná exploze a všechny tři návštěvníky včetně jejich průvodce usmrtila. Flóra a fauna se do zdevastovaného údolí Waimangu vrátily až třicet let po výbuchu sopky Tarawera.

Čím je Waimangu zajímavé

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Waimangu, Inferno Crater

Navzdory relativně vysokému vstupnému, je oblast geotermálního údolí Waimangu velice oblíbená a patří do první desítky ECO Tours v okolí Rotorua. Waimangu najdete asi dvacet minut jízdy jižně od Rotorua, nebo 40 minut severně od Taupo po silnici SH5. Celá oblast je součástí pacifického ohnivého kruhu a jak již název napovídá najdete zde rozmanité ukázky geotermální činnosti. Oblast jezera Rotomahana je nyní díky své izolovanosti odděleným ekosystémem, kde žijí unikátní rostliny, které se přizpůsobily kyselému a horkému prostředí. V okolí jezera Rotomahana také žije spousta ptáků, včetně pro Nový Zéland netypických černých labutí [přivezených pravděpodobně ze Západní Austrálie].

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Waimangu, geotermální činnost

Pokud chcete navštívit geotermální údolí Waimangu, máte na výběr ze dvou možností. Za 32,50 NZD si můžete projít čtyřkilometrový trek, který vás provede kolem nejzajímavějších geotermálních úkazů a zpátky můžete využít autobusu, který v pravidelných intervalech vyjíždí od mola u jezera Rotomahana. Druhou možností je, zaplatit 80 dolarů a v ceně budete mít vyhlídkovou plavbu po jezeře Rotomahana, na které vás čeká podrobný výklad o vzniku Waimangu, a podíváte se na místo, kde se nachází zaniklé Růžové a Bílé terasy.

Pokud nejste vyloženými milovníky síry a geotermálních úkazů, můžete s klidným svědomím Waimangu vynechat. Kromě Inferno kráteru s blankytně modrou vodou a křemíkových teras, které se nachází téměř na konci procházky údolím Waimangu, nenarazíte na nic výjimečně zajímavého. V tom případě navštivte radějí Wai-O-Tapu, ušetříte 32,50 NZD a případné zklamání. Netvrdím, že Waimangu není zajímavé, nicméně za to vstupné bych čekal opravdu trochu více. Z geotermálních parků, které jsme navštívili, bylo Waimangu podle našeho soudu nejslabší. Sice jsme nepodnikli plavbu po jezeře, [40 NZD se nám zdálo přecejen "too much"], ale myslím si že jsme o tolik nepřišli.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-WNový Zéland, Waimangu, křemíkové terasy

Můžete si z jejich webu  stáhnout oficiální brožurku geotermálního údolí Waimangu. U pokladny dostanete dokonce i český překlad a popis jednotlivých míst a způsob vzniku. To jediné se nám na Waimangu opravdu líbilo. Pokud chcete nějaké další informace o Waimangu, jako je aktuální výše vstupného, navštivte jejich oficiální web. Geotermální údolí Waimangu je otevřené po celý rok, od 8:30, poslední vstupenky se prodávají v 15:00. Jízdenka na autobus je započítaná v ceně vstupenky. Pokud uvažujete o vyhlídkové plavbě po jezeře Rotomahana, vyhraďte si minimálně čtyři hodiny! Bez projížďky to zvládnete za slabé dvě.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Honza
05. 08. 2014 v 5:58

Nemyslím si, že procházka je nudná. Ano, pro návštěvu je třeba si vyhradit více času, ale zklamaní rozhodně nebudete. Procházka vede malebným údolím kolem jezírek a potoka s vroucí vodou a zpět vás doveze autobus, který jezdí každých 30 minut a je v ceně prohlídky.

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy