Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Wai-o-tapu, termální údolí se skvělým marketingem

Pokud jste na Nový Zéland přijeli se záměrem prozkoumat projevy vulkanické činnosti a nemáte mnoho času, termální park Wai-o-Tapu vám nabídne příjemný mix všech přírodních termálních aktivit na jednom místě. Pokud jen projíždíte, Wai-o-tapu zvládnete projít za hodinu. Pokud vás však tyto přírodní divy zaujmou, počítejte s tím, že zde strávíte odpoledne. Každopádně, podle našeho názoru se jedná o jednu z nejhezčích ukázek sopečných projevů na Novém Zélandu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gNový Zéland, Wai-0-Tapu, sytě zelenožluté jezero Ngakoro

Oblast Wai-o-Tapu [posvátné vody] se nachází asi 30 kilometrů od Rotorua směrem po silnici na Taupo. Tisíce let geotermální činnosti, vytvořily v této oblasti podle našeho názoru nejkrásnější geotermální úkazy na Novém Zélandu. Zvláště za krásného a slunečného dne si budete moci vychutnat hru barev, které vytvořily nejrůznější chemické sloučeniny vulkanického původu. Pokud se chcete seznámit s geotermální činností Nového Zélandu a nemáte moc času, Wai-o-Tapu vám nabídne všechno v jednom. V geotermální zemi zázraků, Wai-o-tapu najdete největší jezírko s bublajícím bahnem, spoustu síry, úžasnou vůni geotermálních plynů, spoustu čmoudíků a barviček a samozřejmě také věhlasný gejzír Lady Knox.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gNový Zéland, Wai-0-Tapu, hra barev a světel

Oblast Wai-O-Tapu byla vyhlášena přírodní rezervací v eroce 1931, ale její geotermální aktivita a úkazy přitahují návštěvníky a obdivovatele mnohem déle. V místech, kde se nyní nachází veřejnosti zdarma přístupné bahenní jezírko existovala před rokem 1920 velká bahenní sopka, která byla bohužel zničena erozí.

Přes údolí Wai-o-Tapu vede zpevněná trasa, v neschůdných místech jsou vybudovány schody nebo boardwalk. U každého zajímavého úkazu je podrobná tabulka s popisem geologického vzniku a s důkladným popisem. Ani v případě, že nejste vyloženými milovníky síry nebo vulkanických geotermálních projevů vás Wai-O-Tapu nezklame. Geotermální aktivita k Novému Zélandu patří a proto by měl Wai-O-Tapu do svého itineráře zařadit každý návštěvník. V případě že se nebudete moc zdržovat focením a obdivováním geotermálních úkazů vám návštěva Wai-O-Tapu zabere slabé dvě hodinky.

Mapa geotermálního údolí Wai-O-Tapu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-W

A co vás ve Wai-O-Tapu čeká?

Bahenní jezírka Mud Pools

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gNový Zéland, Wai-O-Tapu, bahenní jezírko
Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gNový Zéland, Wai-O-Tapu

Jak už bylo zmíněno, bahenní jezírka můžete obdivovat bez placení. Nachází se nedaleko parkoviště, asi 500 metrů od návštěvnického centra. Bahenní jezírko ve Wai-O-Tapu, které nemá na Novém Zélandu obdoby je nádhernou ukázkou přírodní síly a nabízí úžasné podhledy na vulkanické plyny probublávající řídkým sopečným bahnem. Bylo to možná způsobeno tím, že v našich končinách nic podobného nenajdete, ale my se prostě od té nádherné přírodní podívané nemohli odtrhnout. Výrony vulkanických plynů doprovázejí skvělé zvukové efekty bublání a pleskání. Dávejte ale pozor, občas je erupce tak silná, že sopečné bahno vystříkne až na přilehlou vyhlídku! A také si dejte pozor, abyste konsternováni bublajícím bahýnkem, nepropásli výtrysk gejzíru Lady Knox, který je každý den v 10:15.

Gejzír Lady Knox

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gNový Zéland, Wai-O-Tapu, Gejzír Lady Knox

Gejzír Lady Knox je další skvělou ukázkou geotermální aktivity Nového Zélandu. Gejzír byl náhodně objeven skupinou trestanců, kteří využívali horkou termální vodu k praní oblečení. Jeden z nich náhodou upustil kousek mýdla pukliny v zemi a výsledkem byl gejzír, který tryská až do výše 20 metrů. Geologicky se gejzír skládá ze dvou komor, spodní komora obsahuje vodu přehřátou geotermální aktivitou, zatímco druhá obsahuje vodu studenou. Poté co je do komory vržen kousek přírodního mýdla, nastane reakce, jejímž výsledkem je již zmiňovaný gejzír. Není to tedy přírodní gejzír v pravém slova smyslu, ale za vidění to stojí.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gWai-O-Tapu, Gejzír Lady Knox

Gejzír byl pojmenován podle dcery patnáctého guvernéra Nového Zélandu, Lady Constance Knox. Show začíná každý den v 10:15, přičemž moderátor nejdříve krátce vysvětlí vznik gejzíru a jeho geologickou strukturu, načež vrhne do pukliny kousek mýdla. V závislosti na hladině podzemí vody, která je ovlivněna počasím a srážkami, vytryskne gejzír až do výše 20 metrů. Délka výtrysku je přibližně hodinu, jeho délka, je však také ovlivněna počasím a hladinou spodní vody.

Kráterové jezírko Champagne Pool

Champagne Pool je další unikátní podívanou v geotermálním parku Wai-O-Tapu. Pokud jste Nový Zéland navštívili, zaručeně jste se setkali s fotografií modrozeleného jezírka s oranžovými okraji, ostře kontrastujícího s šedou barvou okolního křemičitého povrchu. Tím kouřícím jezírkem bylo právě Champagne Pool v geotermálním parku Wai-o-Tapu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-gNový Zéland, Wai-O-Tapu, Champagne Pool

Geologicky je Champagne Pool vlastně mladíkem, vzniklo před nějakými 900 lety jako hydrotermální erupce. Hloubka Champagne Pool je 62 metrů, obsahuje 50.000 m³ vody a průměr jeho kráteru je 63 metrů. Na dně Champagne Pool je voda díky geotermální aktivitě přehřátá na 260 stupňů a odspodu je neustále sycena výronem oxidu uhličitého. Ten také dodává Champagne Pool jeho charakteristické bublinky, díky nimž dostal svůj název. Oranžové okraje kráteru způsobují různé chemické sloučeniny [pro chemiky - stibnit (Sb2S3)]

Kromě zmiňovaných atrakcí, nabízí Wai-O-Tapu spoustu více či méně zajímavých míst, zmíním třeba Artistovu paletu, která je opět díky chemickým sloučeninám různobarevně barevná, jedovatě zelené Ngakoro, nebo ďáblovu koupelnu, jejíž voda má sytě žlutozelenou barvu.

Kde přespat při cestě na Wai-O-Tapu

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-kNový Zéland, jezero Rerewhakaaitu

Pokud si chcete po příjemně stráveném odpoledni trochu zarelaxovat, doporučujeme vám zajet si do Waikite Valley, které najdete asi deset km od Wai-O-Tapu, a které skrývá venkovní termální koupaliště. Vstupné se samozřejmě platí, ale pokud se rozhodnete strávit tady noc, k dispozici jsou pokoje, nebo kemp. Informace a aktuální ceník naleznete na oficiálním webu termálních pramenů Waikite Valley. Počítejte s cenou okolo 15NZD za osobu na noc. Při využití kempu máte vstup ddo termálních bazénů zdarma.

Další možností přenocování je využít našeho oblíbeného kempu u jezera Rerewhakaaitu, o kterém se zmiňujeme zde.

Náš tip

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Waiotapu, Kerossene Creek

Pokud si chcete trochu zarelaxovat a využít přírodní geotermální aktivity aniž byste museli něco platit, zastavte se na své cestě Z Rotorua do Taupo v Kerossene Creek. Jedná se o přírodní termální potok v příjemném stínu lesa, asi kilometr od hlavní silnice Rotorua Taupo. Pokud máte mapu, najděte si Old Wai-O-Tapu rd a vydejte se po ní. Pokud mapu nemáte a jedete směrem od Rotorua, sledujte krajinu po levé straně silnice. Až budete míjet zvláštní lysý skalnatý kopec [Rainbow Mountain] s jezerem u její paty, vydejte se po štěrkové cestě vedoucí okolo. Asi po kilometru narazíte na malé parkoviště, kde necháte auto a vydáte se po lesní stezce. Zhruba po 200 metrech narazíte na přírodní termální potok, kde se zejména v chladném počasí nádherně osvěžíte. [Varování: Pokud se budete koupat v termálních vodách, ať už je to kdekoliv na Novém Zélandu, mějte se na pozoru a držte svou hlavu nad hladinu vody. Není to pravidlem, ale v hosrké termální vodě se mohou vyskytovat bakterie, které způsobují meningitidu! Kromě toho vám nedoporučujeme v horké termální vodě pít alkohol ve větším množství. Vím že to bude jak když hrách na stěnu hází, ale horká voda způsobí, že budete naplech než dopijete láhev.]

Wai-O-Tapu na intenetu

Wai-O-Tapu, oficiální web, Waiotapu na Wikipedii

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy