Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Pobřeží Tutukaka a Ostrov chudých rytířů

Pobřeží Tutukaka je nádherným kouskem východního pobřeží Northlandu. Jakmile se vám otevře pohled na Pacifický oceán, už se vám odtud nebude chtít odjet. Zelené kopečky a malebná údolí za vámi a úžasný pohled na modravé dálky Pacifiku, lemované bílými plážemi, není divu, že tato oblast byla roku 1981 vyhlášena mořskou rezervací.

Tutukaka

Novy-Zeland-zatoka-Tutukaka.jpgNový Zéland, zátoka Tutukaka

Tato malebná vesnička je usazena v nádherné zátoce Tutukaka Bay. Už na první pohled vás upoutá přístav, ve kterém kotví stovky plachetnic, jachet, a lodí různých velikostí. Toto místo je také základnou několika agentur, které vás vezmou za potápěním na ostrově Chudých rytířů, neboli Poor Knight Island.

Užívejte si atmosféru přístavního života, hned v přístavu je totiž několik kaváren, které nabízejí pestrý výběr čerstvých mořských ryb, nebo si jen zajděte na Flat White do jedné z přístavních kaváren. Samozřejmostí je krásný výhled na přístav. Do Tutukaky se vyplatí zajet i v případě, že se nehodláte oddávat, potápění či rybaření, je zde spousta fotografických příležitostí a pokud vám vyjde počasí stejně jako nám, budete odměněni spoustou krásných fotek.

Ostrov Chudých rytířů

Novy-Zeland-Tutukaka-pristav-v-Tutukaka.Nový Zéland, přístav Tutukaka

Jak již bylo řečeno, Ostrov Chudých rytířů byl vyhlášen mořskou rezervací v roce 1981. Je to zejména pro rozmanitou varietu mořského života, která nežije nikde jinde na Novém Zélandu. Ostrov chudých rytířů, který se nachází asi 25 kilometrů od pevniny, totiž obtékají vody subtropického korálového moře a díky tomu je zde velmi specifické a příhodné mikroklima pro tropické a subtropické druhy ryb. Přímo v přístavu v Tutukaka je několik agentur, které vás vezmou za potápěním. Podle mnohých potápěčů se jedná o nejlepší subtropické potápění na světě! Kromě nádherného mořského života jsou k dispozici k prozkoumání i vraky lodí Waikato nebo Tui, které zde byly pro účely potápění potopeny.

Pokud tedy vyjedete za potápěním, musíte přijet velmi brzy, protože agentury vyplouvají za potápěním od 9.00 do 10.00. Připravte se na nádhernou zkušenost, množství fotografií které si můžete prohlédnout v potápěčských agenturách mluví samo za sebe. My jsme se potápění neúčastnili, protože nemáme PADI kurs, nicméně pro zájemce je zde možnost si kurz udělat. Stojí zhruba 600 NZD a trvá 5 dní.

Potápěčské agentury v Tutukaka

Novy-Zeland-Tutukaka-agentura-Dive-TutukNový Zéland, Dive! Tutukaka

Dive! Tutukaka

Hlavním a největším provozovatelem je agentura Dive! Tutukaka. Její sídlo nepřehlédnete, nachází se přímo v přístavu. Kromě zmíněného PADI potápěčského kurzu nabízí i plavby s potápěním pro zkušené potapěče i začátečníky. Samozřejmostí je také půjčovna potápěčského vybavení. Pro zájemce uvedu webovou adresu www.diving.co.nz/

Pacific Hideaway Charters

www.divenz.co.nz/

Knight Diver

www.poorknights.co.nz/site/

Kde přespat v Tutukaka?

My jsme přespali přímo na parkovišti v přístavu a bylo to bez problému. Nikdo si nestěžoval i když nás po ráno vidělo několik rybářů, vyrážejících za svými úlovky. Pokud chcete přecejen něco se zázemím, kousek od přístavu se nachází Tutukaka Holiday Park za nějakých 25 NZD na osobu za noc. Kemp nabízí základní vybavení včetně kuchyňky a sprchy. Kromě ubytování v chatě můžete použít i vlastní stan.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy