Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Cape Reinga a Ninety mile beach

Nejsevernějším místem pevniny Nového Zélandu je místo, pojmenované Cape Reinga, neboli mys Reinga. Pro Maory je toto místo neobyčejně posvátné. Tudy totiž opouštějí svět živých duše zemřelých. Na Cape Reinga najdete pěkný maják a zároveň je to úžasné místo na pozorování západu slunce.

Novy-Zeland-mys-Reinga-majak.jpgmaják na mysu Reinga

Mys Reinga leží na nejsevernějším výběžku poloostrova Aupouri, 116 kilometrů z města Kaitaia. Posledních 30 kilometrů silnice na Mys Reinga je po štěrkové nezpevněné cestě, dávejte si proto pozor. Pokud máte auto nebo dodávku poháněnou na všechny čtyři kola, neboli 4WD, můžete využít alternativní cesty, která vede po pláži a nazývá se Ninety Mile beach. Je to krásná projížďka po pláži. Pokud nemáte 4WD, doporučujeme si na Ninety Mile Beach odbočit a udělat si alespoň piknik.

Poloostrov Aupouri znají Maorové pod názvem Te Hiku o te Ika a Maui, v překladu to znaméná ocas ryby, kterou ulovil Maui. Vztahuje se k legendě o vzniku Nového Zélandu, kde ryba je vlastně severní ostrov Nového Zélandu.

Novy-Zeland-pisecne-duny-Te-Paki-Ninety-písečné duny Te Paki, Northland

Po cestě na mys Reinga se nezapomeňte zastavit na místě zvaném Te Paki. Jedná se o obrovské písečné duny, pokrývající plochu 7 km². Vstupné do Te Paki se neplatí, v jedné z mnoha půjčoven si můžete dokonce vypůjčit tzv. Sandboard, což je vlastně bodyboard, uzpůsobený jízdě na písku. Před jízdou si ho pořádně namažte. Písečné duny v Te Paki se nazývají také pouští Nového Zélandu. Od Te Paki se můžete vydat až na pláž Ninety Mile, pokud máte terénní aut. Mějte na paměti, že nájemní smlouvy autopůjčoven toto zakazují, když totiž začne příliv, je velmi snadné v písku uvíznout. Poukud nechcete riskovat, udělejte si procházku podél říčky Te Paki, která ústí do Tasmanova moře, nebo sledujte terénní autobusy, které tudy každou chvíli projíždí.

Samotný mys Reinga je kouzelným místem. Až budete stát u paty majáku, který je zde vybudovaný a budete pod sebou pozorovat mohutné vlny, které při větrném počasí dosahují výšky přes deset metrů, budete se cítit jako na konci světa. V místech mysu Reinga se mísí vody Pacifického oceánu a Tasmanova moře. Od parkoviště k majáku na mysu Reinga vede krátká asi desetiminutová procházka, nejkrásnější je toto místo při západu a východu slunce.

Na úplném konci Mysu Reinga uvidíte dodnes patrný 800 let starý, osamělý kmen stromu Pohutukawa, jehož kořeny podle maorské legendy ukrývají vstup do podsvětí, kudy duše zemřelých opouštějí svět živých. Toto místo je mezi Maory nazýváné Te Rerenga-Wairua. Chovejte se proto s respektem a nevstupujte mimo vyznačené trasy a stezky.

Treky a aktivity na mysu Reinga

Kromě uvedené procházky k majáku na mysu Reinga je možné udělat si pětihodinovou procházku až k mysu Maria von Diemen po pláži Te Werahi Beach. Další možnou procházkou vycházející z mysu Reinga je track do kempu Tupotupotu a stejnojmenného zálivu.

Kde přespat na mysu Reinga

Na parkovišti přímo na mysu Reinga je cedule, která parkování přes noc zakazuje, vzhledem k odlehlosti místa si však nemyslím, že byste mohli mít potíže. Pokud nechcete riskovat a přesto na mysu Reinga chcete přenocovat, máte následující možnosti.

Novy-Zeland-plaz-a-DOC-kemp-Tapotupotu.jkemp DOC Tupotupotu, mys Reinga

DOC kemp na pláži Tupotupotu

Nejblíže k mysu Reinga se nachází DOC kemp na pláži Tupotupotu. Přístup do kempu je po nezpevněné štěrkové silnici, dávejte si pozor. Kemp v Tupotupotu má základní vybavení, sprchy se studenou vodou a záchody, elektřina není. Platí se 7.50 NZD na osobu a noc, systém platby je pomocí Honesty boxu. Pokud se rozhodnete nechat auto v kempu a na mys Reinga si udělat procházku, vyhraďte si alespoň 4 hodiny i s návratem.

DOC kemp na pláži Kapowai

Tento kemp je od mysu Reinga dále, ale pokud je Tupotupotu obsazené, alespoň máte další možnost. Cena je stejná , tedy 7.50 NZD na osobu za noc, vybavení také stejné, tedy toalety a sprchy se studenou vodou. Elektřina není k dispozici.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy