Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Pobřeží Kauri, aneb lesem obřích stromů

Západní pobřeží regionu Northland na Novém Zélandu se nazývá pobřeží kauri. Pokud vás zajímá historie těžby a chcete se seznámit s těmito majestátnými obry z říše stromů, jste na správném místě. Stromy kauri, které jsou jedním z přírodních divů Nového Zélandu kdysi rostly po celé ploše severního ostrova Nového Zélandu, vzhledem k divoké těžbě tohoto přírodního materiálu na začátku dvacátého století se však dnešních dnů dožilo jen několik desítek stromů. Většinu z nich dnes najdete právě zde v Northlandu v oblasti západního pobřeží Northlandu. Pobřeží kauri se rozkládá od města Dargaville až k zátoce Omapere.

Trounsons kauri park

Novy-Zeland-obri-stromy-kauri-v-NorthlanNový Zéland - Waipoua forest obří stromy kauri

Trounsons Kauri park doporučujeme jako takový předkrm, seznámení se se stromy kauri. Nachází se asi 40 km severně od Dargaville po silnici SH12. Odbočka k Trounsons kauri park je dobře označena, vstup do parku je asi dva kilometry od parkoviště. Můžete se projít lesem podél potoka, kde uvidíte několik velikánů. Kromě dvojice povalených stromů kauri přes stezku (tady si můžete poměřit, jak velký je průměr kmenu) je asi hlavní věcí k vidění Čtyři sestry [Four sisters], což jsou čtyři stromy, které mají srostlé kmeny. Každopádně je to příjemná procházka lesem.

 
Novy-Zeland-stromy-kauri-jsou-opravdovymNový Zéland - Waipoua forest obří stromy kauri

Waipoua Kauri Forest

Waipoua Kauri Forest je jeden z nejrozsáhlejších pozůstatků kdysi rozlehlých porostů kauri. Tato lesní svatyně ukrývá největší a nejstarší stromy kauri Nového Zélandu. V návštěvnickém centru si můžete přečíst něco o stromech kauri a místní fauně a flóře. Pokračujte cca 8km od návštěvnického centra po silnici až k odbočce ke zdejším pěším trasám. Uvidíte tady další Čtyři sestry a také kauri pojmenovaný Te Matua Ngahere [Otec pralesa], který je údajně nejsilnějším stromem kauri na Novém Zélandu a možná i nejstarším (pravděpodobně 2000 let). Obvod kmene je více než 5 metrů

Novy-Zeland-kauri-pohled-do-koruny.jpgNový Zéland - pohled do koruny kauri

Kousek dál po silnici roste Tane Mahuta [pojmenovaný podle maorského boha pralesů]. Je to nejvyšší strom kauri na Novém Zélandu (s výškou 51 metrů) a jeho věk je odhadován na 1200 až 2000 let. Tane Mahuta je něco co musíte vidět, proti němu si budete připadat jako mravenec. Objímačům stromů doporučujeme chodit ve větších skupinách:)

 

Kde přespat na pobřeží kauri

Přímo v centru pralesa Waipoua kauri forest, u řeky Waipoua se nachází příjemný DOC kemp. Můžete se ubytovat jsou v prostorných chatách, k dispozici jsou i místa pro campervany a stany. V kempu jsou sprchy s teplou vodou, toalety a pitná voda a kuchyňka. My jsme přespali na parkovišti v Omapere, kousek od silnice SH12. Ráno jsme měli nádherný výhled na moře a na druhé straně zálivu Omapere výhled na písečné duny Ninety mile beach.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,822 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy