Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Blenheim, šílenství tentokrát s vínem

Město Blenheim naleznete na severu jižního ostrova Nového Zélandu, v regionu Marlborough. Nejspíše už se k vám také doneslo, že region Marlborough je známý zejména díky své produkci vína. Jde o nejrychleji rostoucí vinařskou oblast na Novém Zélandu.

Blenheim | historie

Novy-Zeland-Blenheim-nekonecne-plochy-viNový Zéland, Blenheim | Nekonečné vinice

Prvními obyvateli v oblasti Blenheim byli jako tradičně Maorové. První maorští osadníci sem přišli již ve třináctém století. Příhodné podmínky pro pěstování plodin znali již oni, proto se zde kromě jiných plodin pěstovaly i sladké brambory kumara. Dalším zdrojem potravy byl pro Maory bohatý mořský život.

Novy-Zeland-Blenheim-nekonecne-plochy-viNový Zéland, Blenheim | Nekonečné vinice

Prvopočátky osídlení Blenheimu jsou pevně spojeny s městem Nelson, se kterým Blenheim spojený. Po dlouhých 19 letech se obyvatelům Marlborough podařilo získat nezávislost, a byl založen region Marlborough. Správa regionu připadla na jeho největší osadu, tedy Blenheim.

Město Blenheim bylo pojmenován po vítězné bitvě u Blenheimu, v roce 1707, kdy kníže z Marlborough John Churchill, vyhnal spojené francouzsko-bavorské vojsko.

Podle novozélanské agentury NIWA [National Institute of Water and Atmospheric Research], je Blenheim jedním z nejslunečnějších regionů Nového Zélandu. V roce 2008 dokonce překonal region Nelson. Pro zajímavost, na třetí příčce skončilo jezero Tekapo.

Novy-Zeland-Blenheim-nekonecne-plochy-viNový Zéland, Blenheim | Nekonečné vinice

S příznivým počasím také souvisí zaměření celého regionu Marlborough a Blenheim. Nejlépe se zde daří zmíněné vinné révě a tak okolo Blenheim, naleznete obrovské plochy pokryté vinicemi. Vinné sklípky jsou na každém rohu a ochutnávky jsou povětšinou zdarma. Nejproslulejší odrůdou regionu Marlborough se stal Sauvignon Blanc.

Novy-Zeland-Blenheim-nekonecne-plochy-viNový Zéland, Blenheim | Nekonečné vinice

Kromě vína se zde ale daří i jiným plodinám, zejména peckovinám a olivám. To je také důvod, proč je Blenheim vyhledávaným cílem stovek mladých cestovatelů. Je třeba se o vinice postarat a proto zde většina z nich nalezne sezónní práci. O práci na vinici si můžete přečíst i v kapitole práce na vinici.

Pokud však nejste milovníky vína, Blenheim si vaši pozornost neudrží nadlouho. Pokud plánujete do Blenheim přijet v sezóně vína a nemáte campervan, ubytování v hostelu si zajistěte dopředu. Vzhledem k velkým počtům pickerů je většina hostelů beznadějně plná.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy