Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Kaikoura a pozorování velryb v oceánu

Městečko Kaikoura již pravděpodobně znáte alespoň z doslechu. Společně s Kaikoura na východním pobřeží jižního ostrova se skloňuje také pozorování velryb. Unikátní podmínky, které vytváří proudění vody v hlubokomořském příkopu sem přitahují velryby po celý rok. A tak není divu, že se zde po velrybářích usadily agentury, které vás za pozorováním velryb vezmou.

Kaikoura | historie

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | Kaikoura a přístav

Poloostrov Kaikoura byl v minulosti osídlen maorskou populací. Dokládají to archeologické vykopávky, které dokladují pěstování sladkých brambor [kumara] a rybolov. Není divu, že Maorům v Kaikoura dařilo. Vody jsou bohaté na ryby, na březích se povalují lachtani a půda je pro pěstování plodin jako stvořená. Pro zajímavost, název Kaikoura pochází z maorštiny [kai = jíst a koura = humr].

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | maorský vliv

Maorská komunita je dodnes na poloostrově Kaikoura velice silná. Důležitost poloostrova Kaikoura v životě Maorů, dokládá i legenda, podle které se Maui při vytahování severního ostrova Nového Zélandu z moře, o poloostrov Kaikoura zapíral nohou.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | západ slunce nad South Bay

Kapitán Cook, plul okolo v roce 1770, do mapy však Kaikoura zanesl jako ostrov. Mořské proudy které směřují ke zdejšímu pobřeží totiž z hlubokomořského příkopu Hikurangi Trench, přináší velké množství potravy. A právě ta má za následek přítomnost velryb, která do Kaikoura přivedla lovce velryb. Prvním velrybářem v regionu Kaikoura se stal Robert Fyfe. V roce 1842 zde založil velrybářskou stanici Waiopuka Whaling Station . Historii lovu velryb se můžete přiučit v jeho restaurovaném domě na Avoca Street.

Kaikoura | dnes

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | zátoka Whalers Bay

Protože dnes už zákony Nového Zélandu lov velryb nepovolují, život města Kaikoura se točí především okolo turistů. Místo lovu velryb se nyní Kaikoura specializuje na jejich pozorování a turisté kteří sem za pozorováním velryb [především Vorvaňů obrovských] jezdí by vám o tom mohli vyprávět.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | malba vorvane v Kaikoura

Tento bussiness zde došel tak daleko, že se pozorování velryb v Kaikoura, se referuje jako o nejlepším místě na světě. Velryby máte šanci spatřit z paluby lodě, vrtulníku, nebo letadla. V případě, že si túru zaplatíte a z nějakého důvodu se neuskuteční [ať už nepřízeň počasí, nebo nepřítomnost velryb], vrátí vám peníze do posledního dolaru. [o tom bohužel víme svoje, protože ze tří dnů, které jsme v Kaikoura strávili, nebyl ani jeden vhodný k vyplutí.]

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | lachtani ve Whalers Bay

Kromě toho v Kaikoura samozřejmě naleznete spoustu ubytovacích kapacit a to nejen levných hostelů. Jak již zmiňuje překlad maorského slova Kaikoura, lov humrů přináší dodnes velkou část výdělku zdejšího regionu. A tak asi na Novém Zélandu nenajdete lepší a levnější místo, kde tuto lahůdku můžete ochutnat. Velrybářská minulost regionu Kaikoura inspirovala obyvatele města k vytvoření velrybářského muzea a několik dalších míst, kde se můžete s historií lovu velryb setkat. Kromě velryb vás ale v Kaikoura čeká velká kolonie lachtanů, kterou zdarma můžete obdivovat až na jih poloostrova Kaikoura.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | velrybářské artefakty

Pohodlně se tam dostanete autem po ulici Fyffe Quay. Kolonie čítá asi 100 kusů a téměř neustálá přítomnost turistů je odnaučila přirozenému strachu z predátorů. Každopádně mějte na paměti, že jsou to divoká zvířata a nepřibližujte se moc blízko. Lachtan na vás dokonce může zaútočit a to především pokud má mláďata, nebo pokud se nedopatřením dostanete mezi lachtana a moře.

Jen na okraj zmíním otřesný případ, který se stal na Kaikoura Coast v prosinci minulého roku, kdy na pláži pravděpodobně skupina lidí utloukla skupinu 23 lachtanů. Více zde.

Kaikoura | procházky

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | Kaikoura
Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | Kaikoura Walkway

Pokud si při svém pobytu v Kaikoura chcete trochu protáhnout nohy, podél jižního pobřeží poloostrova Kaikoura, vede trasa Peninsula walkway, která vás provede okolo zátoky Whalers Bay, až na parkoviště v South Bay. I když trasa není náročná, krásná krajina na poloostrově Kaikoura, usazená na úpatí Kaikoura Ranges, je dobrým důvodem abyste se trochu prošli.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-KNový Zéland, Kaikoura | zátoka Whalers Bay

Celou cestu vás budou doprovázet informativní panely, které vás dokonale informují o historii, geologii a osídlení poloostrova Kaikoura. Trasa by vám neměla zabrat více než dvě hodiny s návratem, ale vzhledem k několika nepovinným odbočkám [například do Whalers Bay] se může o něco protáhnout.

Kromě zmíněné trasy do South Bay, je zde i pár kratších procházek, které začínají v Kaikoura. Navštivte DOC informačku ve městě, kde získáte více informací.

Kaikoura | kde přespat

Pokud máte dodávku, přímo v Kaikoura se vám bude místo na spaní hledat špatně. Pár lidí jsme slyšeli mluvit o spaní nedaleko lachtaní kolonie, ale jiní říkali že to jezdí hlídat policajti. My jsme strávili dvě noci v přístavu South Bay, v místě kde začíná Peninsula Walkway a bylo to v pohodě. U začátku treku jsou toalety, což se taky hodí.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy