Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Christchurch, krása, kterou zničila moc přírody

Christchurch je největším městem jižního ostrova Nového Zélandu. Naleznete ho na východním pobřeží, asi ve dvou třetinách výšky ostrova. Datum založení města Christchurch, z něj dělá nejstarší město na Novém Zélandu.

Christchurch | historie

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Christchurch | katedrála

Archeologické vykopávky dokládají, že oblast města Christchurch, byla obydlena maorskými lovci ptáka moa, již okolo roku 1250. Po lovcích moa přišli do zdejší oblasti Maorové kmene Waitaha, kteří zdá se přišli z oblasti východního pobřeží severního ostrova Nového Zélandu. Ti však byli vytlačeni kmenem Ngati Mamoe. Oblast Christchurch si však nakonec podrobili Maorové z kmene Ngāi Tahu, kteří zde zůstali prakticky až do příchodu Evropanů. Maory kmene Ngāi Tahu v Christchurch najdete dodnes.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Christchurch | relax v kavárně

Podobně jako v Dunedinu, i zde se jako první usídlili velrybáři a tuleňáři. První ze čtyř lodí s evropskými osadníky dorazila do Lyttleton Harbour v roce 1850, díky společnosti Canterburry Association. Ta měla za úkol zřízení a správu nové kolonie na Novém Zélandu, Canterburry. Název města Christchurch, Canterburry Association vymyslela ještě před příjezdem prvních osadníků a to v roce 1848.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Christchurch | historické tramvaje v centru

Společnost Canterburry Association nakoupila zdejší půdu od New Zealand Company za 10 šilinků/akr [akr = 4.000 m, 20 šilinků = £12], kterou pak dále prodávala osadníkům za £3. Rozdíl byl použity pro rozvoj kolonie Canterburry, vybudování katedrály, a na vytvoření infrastruktury v Christchurch.

Jak název města Christchurch napovídá, nově budované město mělo být symbolem čistoty, pokory a víry v boha. Prvotní rozvoj města se nesl přesně v totmo duchu.

V průběhu historie bylo město Christchurch vážně poničeno požáry, ten největší propukl v roce 1947, kdy v plamenech zahynulo 41 lidí.

Christchurch | zemětřesení 2010

Obyvatelé Christchurch však nezapomenou na sobotu, 8. září roku 2010. O půl páté ráno totiž městem otřáslo mohhutné zemětřesení, které mělo za následek poničení velké části města. Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce asi 10 kilometrů pod povrchem, 40 kilometrů západně od města Christchurch.

Podle novozélandské komise pro zemětřesení, bylo postiženo 75% celého Christchurch. Byly hlášeny pobořené zdi, pobořené komíny, přetrhané elektrické vedení a v neposlední řadě poškození podzemního kanalizačního systému. S tím souvisí i dodávky vody, které byly kvůli poškozeným vodovodům přerušeny na několik dní.

Černá sobota, podle novozélandských pojišťoven přišla obyvatele Christchurch na neuvěřitelné 4 miliardy NZD.

Christchurch | město

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Christchurch | Cathedral Square

Christchurch je v pořadí čtvrté město na světě [Christchurch předcházela města Adelaide, Philadelphia a Savannah ], které bylo zbudováno s pečlivým plánováním jednotlivých městských struktur. Základem této struktury v Christchurch je náměstí Cathedral Square, kde samozřejmě najdete katedrálu. Čtyři hlavní silnice, Bealey Avenue, Fitzgerald Avenue, Moorhouse Avenue and Deans Avenue, ohraničují střed města, neboli Christchurch CBD [Central Business District]

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Christchurch | tramvaj na Regent Street

Cathedral Square v Christchurch kypí životem. Kromě zmíněné katedrály, zde najdete také hlavní informační kancelář města Christchurch, nespočet restaurací, kaváren a obchodů. [Zajímavé je, že ačkoliv Christchurch dávno ztratil svůj původní cíl, tedy sdružovat čistou křesťanskou komunitu, víra zde stále má své neotřesitelné postavení. Důkazem budiž "vyvolávači boží pravdy", kteří se téměř denně překřikují v okolí katedrály. Každý z nich více či méně přesvědčivě hájí zájmy svého boha a přesvědčuje okolostojící, že jeho bůh je lepší. ] Na Cathedral Square v Christchurch naleznete i trh. Převažují zde sice stánky s jídlem, kávou a občerstvením, nicméně na své si přijdou i příznivci umění a suvenýrů.

V Central Bussiness District, naleznete i ulice Cashel street and High street, které byly dříve známé spíše pod pojmem City Mall. Dnes zde najdete útulné kavárny, módní butiky a umělé zahrady. Pokud jste přijeli do Christchurch za nákupy, tohle je vaše místo

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-CNový Zéland, Christchurch | tramvaj na Regent Street

Kousek historie na vás dýchne v ulici Regent Street. Krásně opravené barevné fasády dvoupatrových domků, zapadlé antikvariáty a útulné kavárny, a v neposlední řadě projíždějící a cinkající tramvaj, dodávají ulici Regent Street punc originality a útulnosti.

Dalším místem, které byste neměli v Christchurch vynechat, je procházka kolem řeky Avon a přilehlým parkem. Posaďte se na lavičku, krmte labuťe a vychutnávejte si atmosféru největšího města na jižním ostrově Nového Zélandu. Krásné a romantické místo, zejména na jaře, kdy je všechno rozkvetlé, přes most občas přejede červená tramvaj a ptáci vesele zpívají.

Pokud se od řeky Avon vydáte po Gloucester Street, minete uměleckou galerii a dojdete až k Canterburry museum. To je skvělým místem, které byste měli navštívit když prší.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 14,024 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy