Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Tekapo, relax u jezera

Jezero Tekapo je druhé největší jezero ze tří paralelně ležících jezer v oblasti pánve Mackenzie na jižním ostrově Nového Zélandu. Dalšími dvěma jezery, protažené severojižním směrem, jsou jezera Pukaki a Ohau. Jezero Tekapo je společně s jezery Pukaki a Ohau součástí hydroenergetického projektu a jsou vzájemně propojena kanály.

Tekapo | historie a geologie

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TNový Zéland, Tekapo | pláž s výhledem na Aoraki

Název jezera Tekapo je odvozen, stejně jako spousta jiných novozélandských názvů, z maorského jazyka, kde Taka znamená podložka na spaní (maorská karimatka) a Po znamená noc. Maorští lovci se sem vydávali lovit ptáky moa a úhoře a s kořistí se vraceli zpět k pobřeží.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TNový Zéland, Tekapo | kostel dobrého pastýře

Jezero Tekapo má plochu 83 km čverečných a leží v nadmořské výšce 700m. Jezero napájí ze severu řeka Godley River, která pramení vysoko v horách Jižních Alp. Voda v jezeře Tekapo má neskutečně modrou barvu a překoná ji snad ještě nejneskutečnější modrá barva jezera Pukaki). Barvu vody v jezeře způsobuje tzv. ledovcová (nebo horninová) mouka, [jemné částečky hornin vzniklé třením materiálů nesených ledovcem o podloží] nesené ledovcem a posléze ledovcovou řekou.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TNový Zéland, Tekapo | východ slunce nad jezerem Tekapo

Na břehu jezera Tekapo je postaven Church of the Good Shepherd [kostel dobrého pastýře]. Kostel byl postaven v roce 1935 a byl tak prvním kostelem v oblasti pánve Mackenzie. Kostel navrhnul architekt z Christchurch podle nákresů místní umělkyně. Church of the Good Shepherd na břehu jezera Tekapo je bezpochyby jedno z nejfotografovanějších míst na Novém Zélandu. Vedle kostela je slavná socha psa, který je připomínkou všech ovčáckých psů, bez kterých by se zdejší pastevci jenom těžko obešli a spásání zdejších horských svahů ovcemi by bylo nemožné.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-TNový Zéland, Tekapo | východ slunce nad jezerem Tekapo

Informační stránky o jezeře Tekapo vám slibují [téměř stoprocentně] hezké počasí. Jezero Tekapo má být druhým místem s největším počtem slunečných dnů na Novém Zélandu [jenže to už jsme na Novém Zélandu slyšeli o tolika místech, že se nám tomu nechce věřit:)] I když nám to vyšlo. Přespali jsme přímo u břehu jezera Tekapo, kochali se nádhernou noční oblohou a osvěžili se v čisté vodě jezera. Ráno jsme vstali na svítání, které spolu s jezerem a kostelíkem vytvořilo nádhernou scenérii. Po chvíli ale všechno zahalila mlha hustá tak, že by se dala krájet. Rákosníček nikde a sluníčko taky v trapu. Po hodině ale zničehonic mlha ustoupila a jezero Tekapo dodrželo to, co slibovalo, krásný slunečný den.

I tak vás ale pohledy na jezero Tekapo přes svou nádheru neudrží déle než na hodinu. Doporučujeme přivstat si a pozorovat východ slunce. Pokud se rozhodnete přenocovat, vychutnejte si i jeho západ.

Tekapo | kde přespat

Hostely ani kempy samozřejmě v Tekapo existují, nicméně je zmiňovat nebudu. Co ale zmíním je sice asi ne úplně oficiální a povolené, nicméně na břehu jezera se dá pohodlně přespat v campervanu. Cesta k pláži sice není úplně vyasfaltovaná [lépe řečeno, je to docela krkolomná lesní cesta], ale normálním autem se tam dalo projet. Nepamatuji si přesně kudy, ale při troše hledání to myslím najdete. Pláž se nachází na pravém břehu jezera Tekapo a je asi 2-3 km od vesnice Tekapo. Další přespání v oblasti Tekapo je nedaleko odbočky na národní park Mt. Cook Mám takový pocit, že je to odpočívadlo zakreslené i v mapě.

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy