Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Poloostrov Otago, honba za albatrosy a tučňáky

Poloostrov Otago Peninsula se kopcovitý poloostrov, který se táhne východně od Dunedinu. Tento poloostrov hrál důležitou roli v historii Dunedinu, byl totiž prvním místě, kde se začaly usazovat maorské kmeny počátkem 13 století. V dnešní době již jsou maorové dávno pryč, jeho současní obyvatelé jsou spíše mořští savci a také ptáci a ovce.

Polostrov Otago Peninsula

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-pNový Zéland, Otago Peninsula

Původem vulkanický, kopcovitý a zvlněný poloostrov Otago Peninsula se táhne 20 kilometrů východním směrem od Dunedinu. Vulkanický původ se na poloostrově Otago Peninsula nezapře, Několik kopců na poloostrově dodnes připomíná sopečné kužely, nejpatrněji asi Harbour Cone. Celý poloostrov je starý mezi 13 a 10 miliony let.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-pNový Zéland, Otago Peninsula | barevné kytičky

Poloostrov Otago Peninsula je přibližně souběžný s pevninou jižního ostrova Nového Zélandu, přerušený pouze zátokami Hoopers Inlet and Papanui Inlet. Mezi pevninou Nového Zélandu a polostrovem Otago Peninsula se rozkládá záliv, nazvaný Otago Harbour.

Polostrov Otago Peninsula | historie

Poloostrov Otago Peninsula byl obydlen Maory již od 12. století, podle historiků a archeologů, se jednalo zejména o lovce ptáků moa. Archeologové dokládají, že na poloostrově Otago Peninsula, se nacházelo mnohem více maorských sídlišť, než kdekoliv jinde na jižním ostrově Nového Zélandu. Prvním evropanem na poloostrově Otago Peninsula se stal jako tradičně kapitán James Cook. Po Cookovi přišli do Dunedinu a na poloostrov Otago Peninsula tuleňáři a velrybáři. Do roku 1825 byl záliv Otago Harbour mezinárodní základnou pro tuleňářské a velrybářské výpravy.

Polostrov Otago Peninsula | současnost

Novy-Zeland-export-ovci-vlny.jpgNový Zéland, poloostrov Otago Peninsula | chov ovcí

Celý poloostrov je v současnosti využíván převážně pro chov ovcí. Jeho strmé svahy a vydatné deště by jinému účelu neposloužily lépe. Většina pláží, která je otevřená do Pacifiku je díky svému příboji vhodná pro surfing. Mnoho surfařských hvězd se zrodilo právě na těchto plážích, nedaleko Dunedinu.

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-pNový Zéland, poloostrov Otago Peninsula | wildlife

Kromě surfování a ovcí je poloostrov Otago Peninsula znám zejména díky svému "wildlife". Zejména chráněné pláže a snahy přírodních aktivistů, činí z poloostrova Otago Peninsula příhodné místo pro pozorování mořských savců [lvoun Hookerův, lachtan novozélandský, a občas se dá spatřit i rypouš sloní]. Pláže poloostrova Otago Peninsula jsou bohaté i na mořské ptáky [na plážích tak můžete ve volné přírodě spatřit tučňáky žlutooké, tučňáky malé modré,nebo ústřičníky].

Novy-Zeland-cestovani-na-Novem-Zelandu-pNový Zéland, poloostrov Otago Peninsula | kolonie albatrosů

Speciálním místem je potom východní cíp poloostrova Otago Peninsula, nazvaný Taiaroa Head, kde v chráněné přírodní zóně můžete spatřit kolonii obrovských albatrosů královských. Vstup do této kolonie však není zdarma. Pokud však dojedete až na konec Otago Peninsula a nechce se vám platit, můžete si albatrosů královských užít alespoň v letu.

Dalším hojně navštěvovaným místem je zámek Larnach Castle, postavený v 20. století. Historií příliš neoplývá, zato má nádhernou architekturu a překrásné zahrady. Nás odradila výše vstupného 30 NZD na osobu, a tak jsme se raději jeli podívat na písečné duny a pláže Sandfly Bay, se lvouny a tučňáky.

Polostrov Otago Peninsula | kde přespat

Vzhledem k odlehlosti celého poloostrova Otago Peninsula, pravděpodobně nebudete mít větší problémy při hledání místa pro přespání v campervanu. Již po cestě na Tairoa Head, uvidíte přímo u silnice několik vhodných míst. Pokud chcete trochu soukromí, my přespali jednu noc i u pláže Sandfly Bay [samozřejmě proto, abychom se mohli oddávat rannímu pozorování tučňáků :) ] .

letenky | cestování | práce | New Zealand | studium | levné letenky | Nový Zéland

Komentáře ke článku

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 13,766 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy