Nevím proč kéruješ zrovna do Žáhy, nejvíc dobrej týpek co nám sehnal práci a hodně pomohl. A co tak vím tak nejenom nám. Neznáš mapu....
myslel jsem ze ses chytrejsi "zaho" klidne sem hodim adresu,muzes mi prijet rozbit hubu ty hrdino...dam si te k veceri...
Já se v tom šampáňu přímo koupu, a žeru pořád jitrnice a minule jsem si objednal šunku z Milána a teď si zrovna ukrajuju plátečky s italským chlebem a zapíjím chardonnay za 79,90,-- (v akci). :D :D no já se bavím vy internetové nuly. Tohle mě na NZ vážně nechybí ta česká potřeba pořád někoho kdo má jinej názor nebo žije jinak shazovat, zesměšňovat a leštit si nad ním to svoje chabé ego. Nazval bych to "Českou malostí". dále se nebudu vyjadřovat
Proč agentura? Protože jsme žádali v létě 2012, narychlo jsem si vyráběl novou občanku, na kterou jsem čekal cca 3 týdny a k mání bylo jen cca 150 víz a dále rychle mizely. Nechtěl jsem riskovat, že mi napíšou z imigračního, že potřebují něco doplnit, nebo že já dostanu vizum a mladá ne. Hold, každý si platí za to, za co chce plati.
Líbí se mi jedno přísloví: "je lepší si to posrat podle svého, než podle toho co ti říkají ostatní...."
vpohode kluci...ja to nesoudim,kazdyho vec jak se zaridi...Zaha tu mel prispevek,jeste vcera vecer(smazano)...vysvetloval jak to ma stim jidlem...(stejky na snidani,sampano na obed,3krat tydne 5kg sladkosti).....
Kala>
Mne se nedotknes, jak jsem psal, hledal jsem praci v oboru. Jelikoz se chceme usadit, je pro me rozhodne lepsi hledat hned v oboru a treba zit z uspor a byt ve Wellingtonu, nez nekde vydelavat na farme a pak cestovat nekam na pohovor a zase zpet. A pokud ma dobre placenou praci v CR, tak nevim jak mu potom v zivotopisu pomuze rok na farme. Ale to uz je vec kazdeho...
Tech 140 tisic minus taky neni nerealnych. Je to necelych 9 tisic dolaru. Z toho skoro 5500 za auto (koupe + nacestovano pres 3000km + rego + vymena rozrizle pneu), 1500 za jidlo, 1400 za ubytovani (kempy, najem), pak samozrejme nejake drobnosti jako telefon, vstupné, atd. Mozna jsi to prehlidl, ale je to za 2 lidi. Mimochodem za to jidlo nam to vychazi lehce nad 100 dolaru tydne za osobu.
S tou agenturou je to rozhodne blbost. Imigracni stranka neni zas tak slozita, takze zbytecne cpat penize 3. strane.
jidlo pokud bydlis nekde kde si muzes varit staci cca 80 tydne vklidu a nemusis se ani moc omezovat. Benzin zalezi pokud mas starsi auto po meste to zere hektolitry. I z minimalky tady vpohode usetris nebydlis li v Queenstownu.
kazdej ti rekne jenom to co zazil,to,s cim ma zkusenosti,.......neda se rict hele je to takhle,bude to takhle....ber to v uvahu a nenech se oblbnout...v kazdym prispevku co tady mas jsou naky bludy...treba ten borec co se rozepsal bilym perem(nic ve zlym)rek bych ze zadal o vizum v Londyne,akorat mi neni jasne proc platil agenture....dalsi...Zaha...ten prozere 140 tydne.....hele draku,ja mam pres 80 kilo a fakt si davam...ale 140???pak ten dalsi ...minus 140 litru???50 dni hledaj praci???kurva lidi....doufam ze jsem se nikoho nedotknul,na nikoho neutocim....moje zkusenosti jsou jiny....
Ahoj Kiwi,
koukám, že to Venca rozebral do detailu a Žáha ještě přikrmil. Jsem sice na Zélandu teprve 50 dní, ale myslím, že i moje rady mohou být cenné, protože jsem byl v prakticky podobné situaci jako ty.
V ČR jsem měl dobře placenou práci a jelikož mám rád jistotu, dost jsem tak odvážného kroku obával. Sám jsem hypotéku neměl, jednak proto, že nechci bance přeplatit několik milionů a jednak právě proto, že ve mě pořád někde doutnal plamen naděje, že se z ČR dostanu pryč. Ta hypotéka by zas neměl být takový problém ne? S dobrými nájemníky ji nájem v podstatě pokryje, nebo ne?
A ted k tvým dotazům:
>> Da se timto skutecne uzivit? Nebo musi clovek drit jako otrok, aby vubec prezil?
Zkusenost s farmou nemám, ale naše náklady ve dvou na den (bez benzínu) jsou 66 dolarů. Nijak se neomezujeme, jíme v podstatě stejně jako v Česku, ujíždíme na sladkém a na zmrzlinách. Jen to pivo si moc nedávám. Pokud budeš cestovat sám, tak počítám, že to je tak 70% částky, čili nějakých 45. Vzhledem k tomu, že je minimálka 13,75 (pokud se nepletu), tak za něco málo přes 3 hodiny máš vyděláno na životní náklady. Jen se nesmíš dostat do spárů špatného kontraktora, který tě odrhne a nedosáhneš ani na minimálku. Osobně ale doporučuji zkusit práci v oboru, byť máš mizernou angličtinu. Byť bys měl třeba dělat na farmě a jen rozesílat životopisy.
>> Jake jsou asi tak mesicni naklady na zivot na NZ?
Vyčíslená částka viz výše. Nezbytně musíš ale počítat i náklady na pořízení a provoz auta, nákup letenky na Zéland a podobně. Počítej s tím, že než ti přijde první kiwácká výplata utratíš ranec. My jsme ve dvou aktuálně s útratou na NZ v mínusu 140 tisíc za 2 lidi + cca 100 tisíc z Česka (letenky, vybavení, očkování na zpáteční cestu po Asii, pojištění). Po 50 dnech jsem konečně našel práci v v oboru (IT) a budeme pomalu obracet kurz k nule. Přítelkyně práci zatím marně hledá.
>> O kolik cca procent jsou potraviny drazsi v porovnani s CR?
Všechno je asi tak 1,5-2x dražší jak v ČR. Zelenina a ovoce víc, ty jsou extrémně drahé. Ale například v Aucklandu se dá o/z u Asiatů koupit výrazně levněji než v supermarketech.
>> Jak tezke je ziskat working holiday vizum?
Kvóta na rok 2013 byla 1500 víz. Otevírá se 1.3. a za měsíc byla vyčerpaná. Čili když to vyplníš hned ze začátku března, mělo by ti to vyjít.
>> Co radite? Zkusit stesti a odjet, dokud clovek muze? (deti nemam) Vzdat se dobre placene prace?
Ač jsme zatím v mínusu, rozhodně nelituji. Život tvoří zážitky, ne peníze nebo nemovitosti. Jeden kluk co tu je prodal byt a taky zakotvil na NZ. Po 2 letech nevypadá, že by toho litoval :) Jednou jsem si poznamenal jeden citát. "Nikdy nelituj toho co jsi udělal, spíš lituj toho co jsi udělat mohl a neudělal". A tím se snažím řídit.
Pokud bys měl zájem o další info, doporučuji můj blog http://jency.info
Přeji správně rozhodnutí! Jency
Ahoj vsem, jiz delsi dobu premyslim, ze bych se vydal nekam do sveta.. V CR me drzi predevsim docela slusne placena prace a hypoteka, kterou mam na byt, co jsem si pred rokem koupil.
A ikdyž máš slušně placenou práci, cítíš že to není ono...
V praci mi jiz v minulosti zamestnavatel sdelil (jelikoz jsem si chtel zaplatit jazykovy kurz a odjet pryc), ze v tom pripade nemohu pocitat s tim, ze bych dale u firmy pracoval, ze v podstate nemohou na me cekat a znovu ziskat u stejne firmy misto vyhledove nejde. Rozum samozrejme rika, abych zustal a drzel se prace a dal vydelaval, dokud to pujde.. Ale ja bych rad zkusil zmenu, naucil se jazyk.
Rozum je kolikrát největší brzda člověka....
Pozornost jsme zameril na Novy Zeland, vetsina odjizdi za sberem ovoce. Mel bych k tomu nekolik dotazu.. Da se timto skutecne uzivit?
- uživit se dá, někteří říkají, že se dá i vydělat. Záleží, jestli z toho co vyděláš na NZ chceš uživit i hypotéku a jestli jo, tak kolik ta hypotéka je... ale pokud chceš vydělat tak jsou určitě pro to lepší země a pro studium angličtiny taky. Pokud budeš pracovat s ostatníma čechama, tak anglicky mluvit moc nebudeš, a pukud budeš pracovat s Kiwákama, nebo Marorama, tak jejich angličtina je hodně nesrozumitelná ... My s mladou jsme s řekli, že do toho dáme včetně letenek, dodávky a dalších výdajů dohromady cca 100 000 Kč a jestli dokážeme vydělat toto zpátky (aby se pokryly náklady), aniž bychom pořád jen makali a trochu si užili tak budem very happy. Po 8 měsících můžu říct, že se nám to podaří a možná si 100 navíc přivezem, ale je možné že je tady procestujem, Za těch 8 měsícu jsme docela dost času ztrávili v práce (možná zbytečně moc, protože jsme měli smůlu na práci, až poslední tři měsíce to bylo fajn), ale teď máme před sebou 2-3 měsíce cestování po celém NZ.
Potkali jsme ale s dovolením blázny, kteří mi propočítali, že za zasloužené pivko, kterém jsem si dal po práci, by ujeli 12 kilometrů a vařili si marmeládu z nakradených pomerančů a z noční směny ve fabrice šli dělat do sadu - ti asi ušetří hodně...
Nebo musi clovek drit jako otrok, aby vubec prezil?
Když máš smůlu a nepodaří se najít dobrou práci, tak makáš, makáš a moc neušetříš.. Pokud najdeš dobrou práci a nevadí ti, že se zapotíš tak pohoda, někdy jsi jen bezejmenná pracovní síla, někdy jsi kamarád se zaměstnavatelem. Záleží jaký jsi kamarád s manuální praci, třeba němci to moc nezvládají... Pokud bydlíš v dodávce a jsi s tím spokojený, tak dost ušetříš... pokud jsi ale na dodávku sám, je to samozřejmě nákladnější – pojistka, „technická“ každých 6 měsíců, registrace 150 dolarů za půl roku, 10 litrů na sto kilomerů, hodně drahé opravy, když koupíš „nestandardní, nebo starší auto) atd, atd. Je ale možná lepší dřít (jako otrok je relativní pojem, pro někoho je dřít jako otrok to co pro dalšího normální fyzická práce a možná i zábava) nějakou dobu v kuse a nabouchat dolary a pak můžeš cestovat, nic nedělat
Jake jsou asi tak mesicni naklady na zivot na NZ?
Tady se jede na týdny. Týdenní výplata, týdenní náklady. Kurz je cca 16 korun za dolar. Ubytování 50-70 dolarů v dodávce, pokoj v hostelech (mimo velké města) s dalšíma lidma asi 70 až 130 dolarů (nemáme ale zkušenosti...), jídlo u nás cca 70 týdně na osobu (v tom nějaké to pivko, vínko a docela rozmanitá strava – vaříme si každý den a relativně zdravě a vydatně.. Pokud kupuješ hotovky, tak to může být dražší, pokud budeš jíst jen špagety s kečupem a ve svátek tuňáka v konzervě, tak levnější). K tomu náklady na dopravu do práce (záleží podle vzdálenosti), ale myslím, že tak 60 doláčů na benál, pak už je to moc daleko na každodenní dojíždění a lépe si najít blíž práci nebo ubytování.
Kde lide pracujici na farmach prespavaji?
V dodávkách v blízkých kempech, v backpackrech (hostely) v pokojích s ostatními podobnými, v pronajatých pokojích v rodinných domech, nebo pokud je jich víc, tak pronájem celého domu. Někteří bydlí třeba přímo v sadu, mají solární sprchu, záchod se vždycky najde a je to zadara – trochu extrémní řešení pro dlouhodobé setrvání.
O kolik cca procent jsou potraviny drazsi v porovnani s CR?
Těžko vyčíslit, jak jsem psal – 50 – 70 doláčů za jídlo a pivko na zahnání žízně po práci (jinak alkohol , pokud jsi lehký notorik, tak velice velké náklady).. Když to přepočítáváš na koruny, tak bys radči nejed, je to dost dražší, ale jak najedeš na NZ příjem, neřešíš to..
Jak tezke je ziskat working holiday vizum? Na webu jsem se docetl, ze pro CR se vydava jen cca 1000 viz..
Letos 1200 víz, každým rokem se zásadně krtátí doba za kterou jsou víza vyčerpána, letos, to trvalo možná měsíc a byly fuč. Můžeš si požádat sám elektronicky na ambasádě v London, ale doporučuji zaplatit agentuře, která se tím zabývá... Víza jsou k máni vždy od března.
Jelikoz pracuji u velke firmy s mezinarodni pusobnosti, dohledal jsem si nasi pobocku v Australii a Novem Zelandu (Auckland), napadlo me zkusit sepsat nejaky motivacni dopis, ale prolem je moje anglictina.. Prece jen od skoly se znacne zhorsila.. (ta by se snad dala s velkym odhodlanim o neco vylepsit, pripadne si sehnat intenzivni jazykovy kurz atd). Zkusenosti a znalosti bych snad mel, ale rodily mluvci nejsem ani zdaleka.. Ale mozna by to mohlo prinejmensim pobavit nekoho z nasi pobocky v Aucklandu :)
Nejsem si jistý, ale pokud chceš získat working holliday viza, tak nemůžeš dělat na trvalý pracovní poměr, nebo něco podobného, ale to si raději ověř. Working holiday je určen primárně pro manuální práce v sadech a zemědělství. Pokud bys chtěl takto pracovat, musíš si vyřídit pracovní vízum, a to je složitější a dražší...
Co radite? Zkusit stesti a odjet, dokud clovek muze? (deti nemam)
Vzdat se dobre placene prace? Pokud nekdo pisne, budu rad. Diky vsem za rady! Kiwi.
Já a mladá jsme odjeli, vzdali se relativně dobře placené práce a po 8 krásných měsících kdy bolely těla z práce, nebyla dobře placená práce, byla zima když jsme spali v autě apod, můžem s jistotou říct, že je to náš zatím nejkrásnější rok v životě, a to jsem jich zažil už 30. Půl roku před odjezdem jsme chtěli tak vzít trochu té hypotéky na byt a fungovat jako standardní ovce, ale pak jsme si vybrali Zéland a nelitujeme. Po stresech v kanceláři a termínech je toto krásný mentální odpočinek, kdy můžeš strávit hodně času v nádherné přírodě a jiné realitě novozélandské pohody. Máš prostor uvažovat trochu jinak, než jen „kolik, kolik, kolik“ a pokud chceš uvažovat jinak, tak si to tady krásně užiješ. Pokud máš ale hypotéku, tak bych si asi nashromáždil částku nutnou k placení hypotéky po dobu co budeš na NZ. A jestli chceš zažít něco hodně jiného oproti standardnímu spořádanému životu tak uržitě jeď na Zéland, určitě to nemusí být jen jednoduché a pohoda, ale to člověka posune kolikrát dál, když se má člověk relativně „dobře“ myslím, že začne trochu stagnovat.. Je to ale hodně individuální, kolik hlav, tolik pravd a tolik iluzí o světě.....
Toť názor (iluze) jednoho z mnoha
Venca
Ahoj vsem, jiz delsi dobu premyslim, ze bych se vydal nekam do sveta.. V CR me drzi predevsim docela slusne placena prace a hypoteka, kterou mam na byt, co jsem si pred rokem koupil. V praci mi jiz v minulosti zamestnavatel sdelil (jelikoz jsem si chtel zaplatit jazykovy kurz a odjet pryc), ze v tom pripade nemohu pocitat s tim, ze bych dale u firmy pracoval, ze v podstate nemohou na me cekat a znovu ziskat u stejne firmy misto vyhledove nejde. Rozum samozrejme rika, abych zustal a drzel se prace a dal vydelaval, dokud to pujde.. Ale ja bych rad zkusil zmenu, naucil se jazyk. Pozornost jsme zameril na Novy Zeland, vetsina odjizdi za sberem ovoce. Mel bych k tomu nekolik dotazu.. Da se timto skutecne uzivit? Nebo musi clovek drit jako otrok, aby vubec prezil? Jake jsou asi tak mesicni naklady na zivot na NZ? Kde lide pracujici na farmach prespavaji? O kolik cca procent jsou potraviny drazsi v porovnani s CR? Jak tezke je ziskat working holiday vizum? Na webu jsem se docetl, ze pro CR se vydava jen cca 1000 viz..
Jelikoz pracuji u velke firmy s mezinarodni pusobnosti, dohledal jsem si nasi pobocku v Australii a Novem Zelandu (Auckland), napadlo me zkusit sepsat nejaky motivacni dopis, ale prolem je moje anglictina.. Prece jen od skoly se znacne zhorsila.. (ta by se snad dala s velkym odhodlanim o neco vylepsit, pripadne si sehnat intenzivni jazykovy kurz atd). Zkusenosti a znalosti bych snad mel, ale rodily mluvci nejsem ani zdaleka.. Ale mozna by to mohlo prinejmensim pobavit nekoho z nasi pobocky v Aucklandu :)
Co radite? Zkusit stesti a odjet, dokud clovek muze? (deti nemam) Vzdat se dobre placene prace? Pokud nekdo pisne, budu rad. Diky vsem za rady! Kiwi.