Vzdělávací projekt Svět kolem nás

Cesta na Nový Zéland diskuzní fórum

Kdy pracovat, kdy cestovat????

mara
10. 12. 2014 v 4:39

Zdravím všechny mám dotaz na tomase pokud by byl ochotný napsat nejake info ohledne sberu (kdy a kde sbiral popripade nejake pracovni kontakty) Díky za info.

Barča
20. 11. 2014 v 2:33

To Djon, to je vlastně severní ostrov co?my jsme na jižáku, jsem myslela žebychom si na sezonu jenom odskočili z Queenstownu trochu výš. Děkuji

Djon
19. 11. 2014 v 19:00

Sezona jede podobne jako tresne postupne :] Zacina kolem velikonoc v oblasti kerikeri a kdyz tam skonci zacina se sbirat kolem gisborne. Kolem kerikeri je to mensi ale s troskou stesti clovek paradne vydela. Gisborne daji cenu tak ze nikdy nebudete vic nez cca 20/hod. Taky zalezi na urode etc jak velke jsou ale jak jsem psal nejlehci nejpohodovejsi sber co jsem dky delal.

19. 11. 2014 v 16:22

A i kdyby si potkal, o me vis hovno a na slusnou odpoved urazis

tomas
19. 11. 2014 v 14:35

však já říkám - takovejch slovíčkářů jsem už potkal mraky, všechno měli načtený, byli na nejlepším sadu a nezvládli nazbírat ani 2 biny za den....

19. 11. 2014 v 12:36

To Tomas, promin, ale kdyz napises ze tresne sou 3 mesice, a vsude jinde pisou cca prosinec - leden
 a ja se zeptam jestli to byly opravdu 3 metry a ty me nazves blbeckem ..... . Bouhuzel, takovych reakci je vic i od jinych,
 nechapu to! Na slusnou otazku odpoved nadavkou. Skoda, jinak dik za info.

Barča
19. 11. 2014 v 5:57

ahoj, můžu se zeptat, kde jsou sady s mandarinkama a kdy začíná sběr? Dík

tomas
18. 11. 2014 v 16:32

když to vlastně vezmu celkově tak jsem na NZ pracoval na minimální mzdu pouze 5 dní - to byly dny kdy na třešních pršelo a zaměstnavatel nám proplatil to, že jsme zůstali doma.

tomas
18. 11. 2014 v 16:29

Jak jako souhlasis? Co to tady meleš za sračky? To fakt miluju tyhle drzé přechytralé blbečky co mají všechno nastudovaný a načtený... takovejch jsem na NZ potkal spousty, co ti jako připadá moc vysoke? To co jsem bral já byl průměr, opravdový dříči brali kolem 2 násobku minimálni mzdy v čistém. Na vinici - první týden 140 za den, to jsem se zaučoval, po 14ti dnech jsem pod 180 na den nešel, to samé jablka a na třešních jsem dělal první dny 30-35 košů, pak dozrálo ovoce tak jsem byl vždycky kolem 50 ti košů za den (7,5 nzd za jeden) 6 dní v týdnu. Mandarinky jsem nesbíral - ale co vím tak je to těžké sbírat stejně jak ty posraté meruňky protože jich je prostě hodně b bagu a máš hodně těžkej bag když to pickuješ tak se nedá běhat. Třešně jsem začal loni sbírat jako první sad 24. listopadu, konec picku 6 varietes byl na konci prosince, pak jsem druhej den už makal na dalším sadu kde jsem byl do půlky února na třešních, pár pauz kdy pršelo - celkově ta sezona byla pěkně zkurvená kvůli dešti. Tak si to spočítej ty chytrolíne, 

18. 11. 2014 v 16:13

Ok, a jak dlouho cca trva? Spis severni nebo jizni ostrov?

Djon
18. 11. 2014 v 15:59

Od pulky dubna zacatku kvetna se da delat na mandarinkach kdyz se cloveku chtelo 200+ denne s troskou stesti bezproblemu a je to nejlehci sber co jsem na nz delal.

18. 11. 2014 v 12:35

Ok, diky. Takze podle toho co pises je to spis 2,5 mesice, plus prodlevy mezi tema pickama, tak by to bylo nakonec tak 2 mesice, souhlasis? I tve vydelky mi pripadaji fakt vysoke, rekl bych az po nejakem dobe od nastupu ses schopny neco takoveho, ale i tak asi musels hodne drit

tomas
18. 11. 2014 v 10:19

kolem Vánoc nebo těsně po... to tam nějak zmizelo

tomas
18. 11. 2014 v 10:05

Protože se dá jít na jeden sad kde mají early cherries a pak kolem nebo těsně po se dá jít na všechny ostatní sady v okolí kde teprve dozrají třešně (další variace) třešní se pěstuje v Otagu cca. 10 druhů a všechny dozrávají různě. Práce na třešních je obecně od konce listopadu (early) do začátku února kde se pak volně navazuje na sběr meruňek...

18. 11. 2014 v 9:11

Cau Tome, ty si makal 3 mesice na tresnich? Vsude sem cetl, ze je to prace cca na mesic mozna mesic a pul. Dik

tomas
17. 11. 2014 v 10:08

Přílet teďka (Listopad) hele nomálně bych si dal 3 měsíce na třešních, pak měsíc a půl cestovat, pak měsíc a půl jablek, zkusil jít na chvilku na kiwi (cca. 14. dnů) pak do zimy cestovat (měsíc a čtvrt) nebo si zajet do Pacifiku na ostrovy, vinici si dát tak na 3 měsíce, pak celé jaro cestovat (2-3 měsíce) a zaplácnout se zase na třešních s prodloužením víza. (Tzn : 9-10 měsíců práce, 4-5 měsíců cestovačky) Samozřejmě se to dá jinak nakombinovat např. nejdeš na třešně a místo toho thinnuješ jablíčka a pak je rovnou zbíráš, ale to příjdeš o nejlepší měsíce tepla na NZ kdy se dají díky počasí jít všechny treky atd. Ale je to o tom jak jste šikovní - já třeba měl dobré kontakty a hodně dobře jsem si vydělal protože jsem tvrdě dřel jako zvíře. Měl jsem běžně plat : pozn. pod čarou je to uvedené čistého po zdanění : (třešně: 25-30 nzd hodina) (jablka : 17-22 nzd hodina) (vinice : 22-28 nzd hodina) 

Helca
17. 11. 2014 v 8:03

Ahoj, prave jsme dorazili do Hastings. Mate nekdo nejaky tip na praci? Klidne i v okoli..chystame se dle rad objizdet sady, ale lidi v plne praci jsme videli zatim jen na vinicich...dekujem jakmile budem vedet kde, jak a za kolik radi taky poradime 40.png

05. 11. 2014 v 8:29

Koko, můžu se zeptat, co jste dělali za práci, že jste zvládli za 4 měsíce ušetřit na další 4 měsíce cestování? Ono ve dvou když člověk platí za kempy, benzín, jídlo, sem tam nějaký vstup apod. se v klidu dostane ve dvou na 100 NZD za den a pokud jste 4 měsíce cestovali, tak jste museli mít fakt dobře placený job ;-)

Koko
04. 11. 2014 v 14:59

Ahoj, my jsme pracovali od října do začátku února a pak jsme cestovali únor - květen a bylo to super. Jenom je potřeba začít cestovat na jihu a později se přesunout na severní ostrov, kde je výrazně tepleji.

04. 11. 2014 v 9:39

a ještě  mail    martina.foch@seznam.cz

04. 11. 2014 v 9:29

ahoj Steny , nemáš aktuální tip pro 2kluky , farma , pomocné práce , zatím jsme ve Wellingtonu, díky Mira

steny
04. 11. 2014 v 8:45

za mě rozhodně lepší najít si práci, třeba 10 měsíců makat, vyděláš prachy a třeba v létě můžeš cestovat... jinak můžeš jezdit od kontraktora ke kontraktorovi všude ti naslibujou hory doly a pak skutek utek a ve finále budeš ráda že máš na letenku, pořád si někdo stěžuje že nemá prachy, ale je to pouze můj osobní názor, já to tak dělám a určitě bych neměnil

03. 11. 2014 v 20:21

Ahoj, chystame se na Novy Zeland v lednu. Mame v planu cestovat a pracovat. Chtela bych se zeptat, zda je realna myslenka propojit cestovani s praci. Chvili pracovat na farme(plus minus 2 tydny), chvili cestovat, pak zas na chvili pracovat atd. Nebo byste doporucovali radeji v kuse pracovat a pak zas v kuse jen cestovat? Priklanela bych se k druhe variante, ale zas bych se pak bala o pocasi, kdyby jsme pobyt na NZ zacali hned praci. Dokdy je na NZ vhodne pocasi pro cestovani? Predem mooooooc dekuju za radu. i.

Nový příspěvek
antispam napiš číslici šest (a zapni si v prohlížeči Javascript!)
Přihlášení
Sponzorované odkazy
Kurz
Nový Zéland Aktuální kurz1 NZD = 14,255 CZK
Dle dnešního kurzovního lístku ČNB
Cestování na Facebooku
Další odkazy